Skip to main content

Armagnac, godendrank van de musketiers

Als Belgisch Escadron van de Mousquetaires d'Armagnac vieren we onze roemruchte drank met passie en trots. Als ware liefhebbers van dit edele distillaat, nemen we je graag mee op een reis door de rijke geschiedenis en het karakter van Armagnac.

Definitie

Armagnac is een authentieke Franse brandewijn die bekend staat om zijn diepe aroma's en complexe smaakprofielen. Gedistilleerd uit witte druiven en gerijpt in eiken vaten, belichaamt Armagnac de elegantie van de Franse traditie.

Terroir

Het unieke terroir van de Armagnac-regio, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, draagt bij aan de onderscheidende kenmerken van deze nobele drank. De combinatie van kalksteen, zand en klei noemt men "sablo-limoneux". Samen met het milde klimaat creëert dit de ideale omstandigheden voor de teelt van de druiven die worden gebruikt voor Armagnac.

Appelation

Armagnac is onderverdeeld in verschillende appellations, elk met zijn eigen kenmerken en tradities. Van de fruitige en delicate Armagnacs van Bas-Armagnac tot de krachtige en robuuste exemplaren van Haut-Armagnac, elk gebied brengt zijn eigen unieke stempel op de spirit.

Druivensoorten

Armagnac wordt voornamelijk geproduceerd van vier druivensoorten: Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard en Baco22A. Elke druif draagt bij aan de complexiteit en nuances van de uiteindelijke spirit, met Ugni Blanc die de ruggengraat vormt, Folle Blanche die finesse toevoegt, Colombard die fruitigheid brengt, en Baco22A die kracht en diepte biedt.
Ugni Blanc
Bijnaam Trebbiano
Oorsprong Italië
Voordelen Hoge opbrengst
Stabiliteit
Nadelen Vorstgevoelig
Weinig aroma
Zuurgraad Hoog
Smaak Fruitig (appel / peer )
Citrus
Folle Blanche
Bijnaam Picpoul
Oorsprong Charente (1696)
Voordelen Krachtige groei
Delicate aroma's
Nadelen Kwetsbaar voor parasieten
Zuurgraad Hoog
Smaak Elegantie en floraal
Fruitig accent
Baco 22A
Bijnaam Baco Blanc
Oorsprong Kruising van folle blanche met Noah (USA)
Voordelen Hoge opbrengst
Resistent
Nadelen
Zuurgraad Gemiddeld - Hoog
Smaak Structuur en zachtheid
Intensiteit
Colombard
Bijnaam French colombard
Oorsprong Gascogne
Voordelen Fruitige aroma's
Nadelen Kwetsbaar voor ziektes
(meeldauw)
Zuurgraad Hoog
Smaak Fruitig, Fris
Citrus, Appel

Genetische experimenten??

Experiment op kweekstok 22A bleek uiteindelijk de redding van de Armagnac-productie te zijn. Deze druivenvariëteit, ontwikkeld door François Baco in de late 19e eeuw, ontstond uit een ambitieuze poging om de Europese wijngaarden te beschermen tegen de verlammende plaag van phylloxera, een parasitaire luis die de wijnstokken decimeerde. Baco 22A was een hybride, ontstaan uit de kruising van de Europese Folle Blanche met Noah, een Amerikaanse druivensoort die resistent was tegen phylloxera. Terwijl de druif met succes de dreiging van de plaag weerstond, stuitte het op tegenstand van de traditionele wijnbouwgemeenschap en zelfs van overheidsinstanties zoals het Franse Ministerie van Landbouw. Het INAO van het Franse Ministerie van Landbouw stuurde in de jaren 2000 aan op volledige verwijdering uit alle Franse wijngaarden. De druif werd bijna verboden en uitgeroeid. Gelukkig kwam hiertegen genoeg protest om het druivenras te kunnen behouden als toegestane component van Armagnac. Wijn geproduceerd van de Baco22A druif is niet erg drinkbaar, maar leent zich uitstekend om spirits van te stoken.

Distillatie

Armagnac wordt traditioneel enkelvoudig gedistilleerd in een continu proces. Echter, tweevoudige distillatie, vergelijkbaar met die van Cognac, is ook toegestaan en wordt soms gebruikt. Bij de cognac-methode met de pot still of "charentais" is er geen contact tussen damp en wijn. Het product van de eerste distillatie wordt nogmaals in de stookketel geplaatst, waardoor we spreken van dubbele distillatie. In een armagnacais wordt de basis-wijn uitgegoten over verschillende platen, en de damp wordt gedwongen om via deze platen, door de wijn, omhoog te borrelen. Omdat hiermee veel smaak en aroma wordt meegegeven aan de damp volstaat een enkelvoudige distillatie.

Nieuwe technieken

Armagnac is een nobel product met een rijke traditie, maar tegelijk ook een wezenlijk bestanddeel van het economische leven in de Gers. Hele families verdienen er hun brood mee, en roemruchte wijnhuizen gedijen op de productie en verkoop ervan.
Dergelijk product leeft natuurlijk, evolueert, en past zich aan aan z'n publiek en nieuwe ontwikkelingen.
Verschillende armagnac huizen experimenteren met nieuwe productiemethoden en producten.
Zo is er een nieuwe appelation ontstaan van Witte Armagnac, die geen rijping in houten vaten ondergaat ( wat in de traditionele Armagnac verplicht is !) maar na distillatie in inox of aluminium een half jaar kan rusten. Het resulterende product laat zich goed drinken, on the rocks of puur, als was het een jenever.
Andere uitstapjes zijn wat traditioneler. Zo wordt er enthousiast gevarieerd in de mate van branding die de eiken vaten krijgen alvorens ze hun kostbare inhoud mogen verwelkomen. Sommige armagnacs worden zelfs na een half jaar overgeheveld naar alweer een nieuw eiken vat, zodat ze twee keer de krachtige aroma's van nieuw gebrande eik ontvangen. Double oaked, noemt met dat.
Andere experimenten omvatten het afwisselen tussen droge, hete zolderopslag in de zomer en stabiele, vochtige bescherming in de kelder 's winters. De combinatie van aardse tonen en vurige zon die dit meebrengt resulteert in prachtige producten.
Ook een mengeling tussen dubbel en enkel gedistilleerde componenten passeert tegenwoordig regelmatig de revue.
Al deze evoluties kunnen wij als fiere musketiers alleen maar toejuichen. Ze houden ons geliefde levenswater levend en fris, en zo is er elk jaar wat nieuws te proeven!

Kom het ervaren !

Is uw interesse gewekt, en wil u zelf wel eens een degustatie meemaken?
Houd dan zeker onze agenda in de gaten, en meld u aan voor een degustatie.
Onze deskundige liefhebbers zullen u meetronen op een reis langs diverse etappes van traditie en vernieuwing.
Nu eens wordt één Armagnac-huis in the spotlight gezet en gaan we de diepte in over hun productengamma, van VSOP over Hors d'âge naar enkele millésimés.
Het andere jaar plaatsen we gelijkaardige producten van verschillende producenten of regio's tegenover elkaar.
Zoals bij al onze activiteiten primeert steeds het samenzijn en de vriendschap, maar dat doet niets af aan de absolute topkwaliteit van wat er in het glas komt.
Nieuwsgierig geworden?