Skip to main content

Onze activiteiten

De musketiers van Armagnac zijn trots op hun vereniging en hun tradities.
Het werkingsjaar volgt doorgaans een vast stramien, waarbij telkens drie activiteiten aan bod komen.

Kapittel

Het hoogtepunt van het musketiers-jaar is zeker het groot kapittel met plechtige intronisatie van de nieuwe leden. We komen samen in het kassteel van Saffelaere, nabij Gent, waar de avond wordt ingezet met een verfijnde receptie, telkens decor voor een blij weerzien van musketiers uit alle hoeken van het land. Als het tijd is voor het officiële gedeelte worden alle musketiers en hun gasten genodigd aan tafel te gaan. Vooraan in de zaal voltrekt zich dan de ceremonie: na een toespraak van de kapitein worden de nieuwe leden voorgesteld door hun peter of meter, waarna ze van de kapitein per drieslag van het zwaard de status van musketier ontvangen. Hierna volgt een rijkelijk diner, begeleid door fijne wijnen, en bij de koffie en het dessert komt natuurlijk onze godendrank, de Armagnac, op tafel. Een afsluitend dansfeest tot in de vroege uurtjes zorgt dat alle musketiers en gasten tevreden huiswaarts keren.

Degustatie

Noblesse oblige, uiteraard. Armagnac is een levend product, met honderden producenten, en jaarlijks nieuwe producten, productiemethoden en samenstellingen. Onze musketiers willen antuurlijk vinger aan de pols houden van al deze evoluties, en krijgen daarom elk jaar tijdens een degustatie deskundige uitleg over een zorgvuldig geselecteerd thema. Het ene jaar worden verschillende producten van één huis geproefd, van de jongste VSOP tot een eerbiedwaardige millesimé van enkele tientallen jaren oud. Het andere jaar bekijken we enkele nieuwe manieren van distilleren, van rijpen, van hout selectie voor de vaten, en zetten op die manier enkele producten tegenover elkaar. De constante hierbij is dat er telkens genoten wordt van producten van topkwaliteit, en dat er afgesloten wordt met een lekkere maaltijd.

Stadsbezoek

Musketiers houden van hun land, hun streek, hun eigen "terroir". Ze zijn fier op de rijke geschiedenis van stad en land. We maken er daarom een erezaak van om elk jaar een stadsbezoek te organiseren, met bjzondere aandacht voor cultuur, historie en gastronomie. Brussel, Antwerpen, Hasselt en Gent passeerden reeds de revue, in 2024 is Brugge aan de beurt. Maar ook minder voor de hand liggende locaties komen aan bod. Een geleide wandeling door de "paddekes" van Geel bijvoorbeeld, of een huifkarrentocht met molen-bezoek in Lier en omgeving.